Bygg din egen webbsida med Canva: Fördelar och nackedelar

Canva har på bara några få år blivit en väletablerad tjänst som används av många småföretagare för att designa olika typer av digitalt material. Med hjälp av Canva är det enkelt att designa inlägg till sociala medier, tryckmaterial, presentationer och mycket annat.

Nu är det dessutom möjligt att skapa webbsidor med hjälp av Canva, men frågan är om Canva håller måttet om man vill ha en modern och professionell webbsida.

Jag har undersökt saken lite närmare för att kunna hjälpa dig som småföretagare att förstå om Canva kan vara ett bra alternativ för dig eller inte. I det här inlägget kommer jag därför att gå igenom fördelar och nackdelar med att använda Canva för att bygga en webbsida. 

Fördelar

När Canva släppte funktionen för att bygga webbsidor var det många som upplevde det som väldigt begränsat. Nu har funktionen utvecklats något och det finns faktiskt en hel del fördelar som väger starkt för många som vill skapa en snygg, professionell och enkel webbsida.

 1. Användarvänligt: Canva är känt för sin användarvänliga gränssnitt och enkelhet, vilket gör det till ett idealiskt verktyg för nybörjare utan tekniska kunskaper.
 2. Mångsidigt: Canva erbjuder ett brett utbud av mallar och designelement som gör det möjligt att skapa en unik och professionell webbplats som passar just dig och ditt varumärke.

 3. Prisvärt: Jämfört med att anlita en professionell webbdesigner eller använda avancerade webbplattformar är Canva ett kostnadseffektivt alternativ för småföretagare med begränsad budget. 

 4. Hosting: Om du har en Canva PRO-licens kan du hosta din webbsida hos Canva, vilket betyder att du inte behöver köpa till ett webbhotell.  Om du använder Canvas interna hosting är det helt gratis!
 5. Design: Med Canva är det enkelt att skapa en snygg design, så det är ett utmärkt alternativ om du vill ha en snygg och professionell landningssida.

Nackdelar

 1. Inget eget domännamn: Om du använder gratis-lösningen kommer din webbsida att få ett namn som innehåller ordet “Canva”; commnityname.my.canva.site. Det kan i vissa sammanhang  anses oproffsigt att inte ha ett eget domännamn. 
 2. Inte möjligt att köpa .se-domän: Det går att köpa domän via Canva för att låta dem hosta din webbsida, men i nuläget verkar det inte gå att köpa en .se-domän.
 3. Begränsad funktionalitet: Trots sin användarvänlighet kan Canva vara begränsat när det gäller avancerade webbplatsfunktioner och anpassningsalternativ jämfört med andra webbplattformar. Det finns t.ex. ingen bloggfunktion och det går inte att bygga en webbshop med hjälp av Canva.

 4. SEO-Optimering: Webbplatser skapade med Canva kan vara mindre optimerade för sökmotorer och du har inte full kontroll över din SEO, vilket du har med andra plattformar.

 5. Sämre anpassat för surfplattor och telefoner: Canvas webbsidor är anpassade för att fungera på surfplattor och telefoner, men det är väldigt begränsat vad du som användare kan påverka. Det gör att det kan vara svårt att få det att se snyggt ut på alla enheter.
 6. Sämre visualisering av klickbara objekt: Du kan inte lägga till hover-effekter på knappar, vilket gör att det kan bli svårare att se att de är klickbara.

Passar en webbsida med Canva för ditt företag?

Trots att du nu vet vilka fördelar och nackdelar som finns med att bygga din webbsida i Canva kanske det är svårt att avgöra om det är ett bra val för dig och ditt företag. Därför listar jag här några exempel på när det kan vara lämpligt att använda sig av Canva för att bygga en webbsida.

Webbsida för nystartat företag

Om du är helt nystartad och har en begränsad budget kan Canva vara ett utmärkt alternativ. När ditt företag växer kan det vara en bra idé att utforska andra alternativ, men i början klarar du dig bra på en enkel webbsida – och det kan du få med Canva.

Webbsida för event

Om du ska organisera ett event för ditt företag eller en privat tillställning som t.ex. ett bröllop kan Canva vara ett bra alternativ. Det är det absolut snabbaste och enklaste sättet att få upp en webbsida och passar extra bra när du behöver en tillfällig lösning. 

Kanske har du skapat ett event som du marknadsför via sociala medier, men behöver en plats där du kan samla mer information för en begränsad mängd besökare. I detta fall kanske det inte är så känsligt att länken innehåller ordet “Canva” och då kan du använda dig av gratisversionen.

Webbsida för icke vinstdrivande organisation

En icke vinstdrivande organisationerhar ofta en begränsad budget, vilket kan göra Canva till ett utmärkt val för att skapa en billig webbsida. 

Portfolio

Canva kan vara ett utmärkt alternativ om du vill skapa en portfolio eller liknande. Kanske behöver du samla lite information och länkar till projekt du jobbat med? Då passar Canva perfekt!

(Om du vill ha mer avancerad funktionalitet bör du dock överväga en annan lösning.)

Slutsats

Med hjälp av Canva kan du bygga snygga och proffsiga webbsidor med enkla medel. Du kan använda dig av en färdig mall eller skapa en egen och det finns inbyggd funktionalitet som gör hela processen supersmidig.

En webbsida i Canva passar bäst när webbsidan är avsedd att användas under en begränsad period eller när budgeten är mycket låg.

Leave a Comment